Bütün üzüm növləri mis və kaliumla zəngin olduqları üçün faydalı hesab olunur. Üzüm orqanizmin müdafiə gücünü artırır, vitaminlər, mikroelementlər, asan həzm olunan karbohidratlar və meyvə turşuları ilə zəngindir. Üzüm həm böyüklər, həm də uşaqlar tərəfindən çox sevilir, lakin onun faydaları təkcə dadı ilə məhdudlaşmır.
Manset.az Lent.az-a istinadən üzümlə bağlı bilinməyən məlumatları təqdim edir:
Üzüm nə ilə faydalıdır
Mütəxəssislər bildirirlər ki, üzüm qaraciyərin piylənməsi ilə mübarizədə effektivdir – bu, yüksək yağlı qidalanma ilə bağlı geniş yayılmış problemdir. Əgər gündə iki stəkandan çox üzüm yeyilsə, təkcə qaraciyərin piylənməsinin inkişafı dayandırılmır, həm də insan ömrü 4–5 il uzana bilər.
Bunun səbəbi üzümdəki antioksidantlardır – onlar oksidləşmə stresinə qarşı mübarizə aparır. Bundan əlavə, üzümün qəbulu gen ifadələrində dəyişikliklərə səbəb ola bilər ki, bu da orqanizmin müdafiə sistemini gücləndirir.
Üzüm həmçinin zehni aydınlığın qorunmasında da mühüm rol oynaya bilər.
Bu giləmeyvə davranış və idrak funksiyalarını yaxşılaşdıra bilər, xüsusilə yağlı qidalanma və yaşlanma fonunda baş verən zəifləməyə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilər.
Tünd rəngli üzüm (qara, mavi, qırmızı) xüsusilə faydalıdır
Qan damarlarını möhkəmləndirir
Qanda hemoqlobin səviyyəsini dəstəkləyir
Azad radikallardan qoruyur
Qalxanabənzər vəzi funksiyasını tənzimləyir
Balgamın çıxarılmasını asanlaşdırır
Tünd üzüm növlərində bioflavonoidlərin miqdarı açıq rəngli üzüm növlərinə nisbətən daha çoxdur.
100 qram üzümün kalori dəyəri növündən asılı olaraq dəyişir:
Ağ üzüm – 43 kkal
Yaşıl və qırmızı üzüm – 68 kkal
Qara və mavi üzüm – 72 kkal
Qurudulmuş üzüm (kişmiş) – 281 kkal