Alzheimer və demans kimi koqnitiv pozğunluqlar yaşla inkişaf edən və yaddaşa ciddi şəkildə təsir edən şərtlərdir. Bu sağlamlıq problemlərinin qarşısını almaq üçün qəti bir müalicə olmasa da , mütəxəssislər müəyyən qidaların istehlakının Alzheimer xəstəliyinə tutulma riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Manset.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin tövsiyə etdiyi kimi təbii qidaları diyetlərinə daxil edənlər, yaşlarının artmasına baxmayaraq, zehnini kəskin saxlaya bilirlər. Alzheimer xəstəliyindən qorunmaq üçün əsas kimi təsvir edilən bu təbii üsullar və qidalar aşağıdakılardır:
Zeytun yağı: Soyuq sıxılmış zeytun yağında beyin hüceyrələrini oksidləşdirici stresdən qoruyan güclü antioksidantlar var. Daimi istehlak yaddaşı gücləndirən "beyin üçün faydalı yağ turşuları" təmin edir. Onun Aralıq dənizi pəhrizinə tez-tez daxil edilməsi Alzheimer riskini azaldır.
Qoz: Omeqa-3 yağ turşuları və E vitamini ilə zəngin olan qoz beyin hüceyrələrinin sağlamlığını dəstəkləyir. Müntəzəm olaraq bir neçə qoz yemək yaddaş itkisinin və zehni yavaşlamanın qarşısını alır. Bundan əlavə, qozun tərkibindəki polifenollar sinir hüceyrələrini sərbəst radikallardan qoruyur.
Qaragilə: Antosiyaninlər adlanan güclü antioksidantları ehtiva edir. Bu birləşmələr beyin hüceyrələrinin əlaqəsini gücləndirir və iltihabı azaldır. Qaragilənin müntəzəm istehlakı öyrənmə və yaddaş funksiyalarının qorunmasında təsirli olur.