Xolesterin səviyyəsini salan 12 qida

08:00 - 21 Oktyabr 2025

Xolesterin səviyyəsini salan 12 qida

Xolesterin səviyyəsi ürək sağlamlığını qorumaq üçün mühüm göstəricidir. Mütəxəssislərin fikrincə, gündəlik rasionda müəyyən qidaların istifadəsi xolesterini tənzimləməyə və ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edə bilər.


Manset.az Qaynarinfo-ya istinadən xolesterini yüksək olan insanlar üçün faydalı qidaların siyahısını təqdim edir.

1. Paxlalar (lobya, noxud, mərcimək)

Paxlalar bitki mənşəli zülal və minerallarla yanaşı, xolesterini azaldan həll olunan liflə zəngindir. Bu liflər "pis" xolesterin kimi

tanınan aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (LDL) səviyyəsini azaldır.

2. Qoz-fındıq

Qoz-fındıq sağlam yağlar, lif və antioksidantlarla zəngindir. Tədqiqatlar göstərir ki, qoz-fındıq yeyən insanlarda ürək-damar

xəstəlikləri riski daha az olur. Qozda olan omega-3 yağ turşusu ürək üçün xüsusilə faydalıdır. Badam isə həm "pis" xolesterini

azaldır, həm də "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini qoruyur.

3. Avokado

Avokado tərkibindəki monoyumşaq yağlar və lif sayəsində LDL səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Gündə bir avokado yemək

xolesterin balansını yaxşılaşdırır.

4. Yağlı balıqlar (losos, ton, skumbriya, sardina, forel)

Bu balıqlar zülal və ürək üçün faydalı omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Qaynadılmış və ya bişmiş formada yağlı balıq yemək

metabolik sindrom və yüksək trigliserid riskini azalda bilər.

5. Arpa

Arpa bədəndə yağ və öd turşuları ilə qarşılıqlı təsirə girərək xolesterini aşağı salan beta-qlukan adlı liflərlə zəngindir. Müntəzəm

arpa istifadəsi ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

6. Soya məhsulları

Gündə təxminən 30 qram soya məhsulu qəbulu xolesterin səviyyəsini azaldır və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.

7. Qara şokolad

Az miqdarda (70%-lik) qara şokoladın tərkibindəki flavonoidlər damar sağlamlığını yaxşılaşdırır və LDL səviyyəsini azalda bilər.

8. Meyvələr (alma, sitrus meyvələri, giləmeyvələr)

Bu meyvələrdəki pektin adlı lif növü xolesterinin azalmasına kömək edir. Gündə iki alma yemək ümumi xolesterin səviyyəsini aşağı

sala bilər.
9. Tərəvəzlər

Tərəvəzlər azkalorili və liflə zəngindir, həmçinin orqanizmdə xolesterin istehsalını azaldır.

10. Çay (yaşıl və qara)

Çayda olan polifenollar və antioksidantlar damar divarlarını möhkəmləndirir və xolesterinin artmasının qarşısını alır.

11. Zeytun yağı

Xüsusilə "extra virgin" zeytun yağı monoyumşaq yağlarla zəngindir, LDL-ni azaldır və iltihabı azaldır. Kərə yağı kimi doymuş yağları

zeytun yağı ilə əvəzləmək ürək üçün faydalıdır.

12. Bitki sterinləri və stanolları ilə zəngin məhsullar

Bu maddələr xolesterinin qana sorulmasının qarşısını alır. Onlar təbii olaraq dənli bitkilərdə, paxlalarda, meyvə və tərəvəzlərdə

mövcuddur, həmçinin bəzi ərzaqlara (marqarin, pendir, apelsin şirəsi, çörək) əlavə olunur. Gündə 2 qram bu maddələrin qəbulu

LDL səviyyəsini 8–10 faiz azalda bilər.


Digər xəbərlər

Xəbər xətti

Bütün xəbər xətti
yenielan.az
yenielan.az