Son elmi araşdırma göstərib ki, gündəlik xurma istehlakı ümumi xolesterolu azaltmağa kömək edir.
Manset.az E-sağlam.az-a istinadən xəbər verir ki, çoxları üçün xurma sadəcə şirin qəlyanaltıdır, lakin onun sağlamlıq üçün bir çox gizli faydaları var. Mütəxəssislər bu meyvənin dəyərini yenidən gündəmə gətirir.
Xurmanın tərkibində hansı qida maddələri var?
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin məlumatına görə, beş orta ölçülü xurma 277 kalori, 2 qram protein, 0 qram yağ, 75 qram karbohidrat və 7 qram lif ehtiva edir. Xurma həmçinin kalsium, maqnezium, kalium, niasin kimi vitamin və minerallarla, eləcə də güclü antioksidantlarla zəngindir.
Ürək-damar sisteminə təsiri
Diyetoloqlar bildirir ki, xurmadakı maqnezium, kalium və lif damarların rahatlamasına və qan təzyiqinin tarazlanmasına kömək edir. Araşdırmalar da bunu təsdiqləyir. Xurmanın gündəlik qəbulu ümumi və LDL (pis) xolesterol səviyyələrini azaldır, iltihabı zəiflədir və damarların zədələnməsinin qarşısını alır. Xüsusilə fenolik turşuların hipertoniya və metabolik sindromla əlaqəli bəzi fermentləri bloklaya bildiyi vurğulanır.
Qan şəkərini kəskin yüksəltmir
Şəkərli meyvə kimi tanınmasına baxmayaraq, xurma qan şəkərində sürətli artıma səbəb olmur. Mütəxəssislər bunu xurmanın aşağı qlisemik indeksi ilə əlaqələndirir. Xurma yavaş həzm olunur və qanda qlükozanın daha sabit şəkildə yüksəlməsini təmin edir.
Xurmanın digər faydaları
Xurma B vitaminləri, dəmir, kalium, fosfor və maqneziumun yaxşı mənbəyidir. Bu səbəbdən immun sistemini gücləndirməkdən tutmuş enerji verməyə qədər geniş faydalar təqdim edir. Xüsusilə qadınlar üçün qiymətlidir. Hamiləlik dövründə enerji və mineral dəstəyi verir, ana südü ilə qidalanma zamanı ananın sağlamlığını qoruyur, sinir sistemini gücləndirməyə kömək edir və doğuşdan sonra yaranan yorğunluq və stressi azaltmağa dəstək olur.