Bir çox insan səhər oyanan kimi günə bir fincan qəhvə ilə başlamaq istəyir. Qəhvə tez-tez daha enerjili bir səhərin sirri hesab edilsə də, onu ac qarına içməyin əslində onların sağlamlığına zərər verə biləcəyi ortaya çıxıb. Potensial sağlamlıq risklərinə görə mütəxəssislər səhərlər acqarına qəhvə qəbul etməyi məsləhət görürlər.
Manset.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər tərəfindən aparılan araşdırmalara görə, qəhvə istehlakında diqqətli olmaq vacibdir. Səhərlər ac qarına qəhvə içməyin sağlamlıq riskləri bunlardır:
Mədə turşusunu artırır: Qəhvə mədə turşusunu artıran təbii turşuları ehtiva edir. Boş bir mədədə istehlak edildikdə, mədənin qoruyucu selikli təbəqəsi o qədər də aktiv deyil, turşu birbaşa mədə divarına təsir edir. Bu, ürək yanmasına, turşuluğa və reflüyə səbəb ola bilər. Uzun müddətli istifadə qastrit və xora riskini artıra bilər.
Bağırsaqların fəaliyyətini pozur: Qəhvə həzm sistemini stimullaşdırır, bağırsaq əzələlərinin daha sürətli işləməsinə səbəb olur. Bu təsir boş bir mədədə istehlak edildikdə daha güclü hiss olunur və ani bağırsaq hərəkətləri, qarın krampları və ya ishala səbəb ola bilər. Mədə gurultusu və qazı da artıra bilər. Müntəzəm olaraq ac qarına qəhvə içmək həzm sisteminin qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
Stress hormonlarının sərbəst buraxılmasını təşviq edər: Bədəndə təbii olaraq səhər saatlarında yüksək kortizol səviyyəsi var və bu, ayıqlığı təşviq edir. Boş bir mədədə qəhvə içmək kortizolu daha da yüksəldir və bədəndə sintetik stress reaksiyası yaradır. Bu, ürək döyüntüsü, narahatlıq, titrəmə və artan narahatlığa səbəb ola bilər. Müntəzəm olaraq təkrar edildikdə, xroniki stressə səbəb ola bilər.