Axşam saat 9-dan sonra yeyilən yemək insult riskini artırır - Alimlər açıqladı

18:48 - 18 Dekabr 2023

Axşam saat 9-dan sonra yeyilən yemək insult riskini artırır - Alimlər açıqladı

Axşam saat 9-dan sonra yeyilən yemək insult riskini 28 faiz artırır. 

 

Manset.az xəbər verir ki, bu barədə fransalı alimlər 100 min insan üzərində aparılan araşdırmadan sonra bu nəticəyə gəlib.

Araşdırmada hər bir yemək,  insanların bəzilərində axşam saat 8-dən əvvəl, bəzilərində isə axşam saat 9-dan sonra nahar edir. İştirakçılar orta hesabla 7 il izlənilib və bu müddət ərzində infarkt və insult da daxil olmaqla 2000-ə yaxın ürək-damar xəstəliyi halı qeydə alınıb.

Axşam saat 9-dan sonra yemək yeyən iştirakçıların insult və ya mini insult adlanan keçici işemik hücuma məruz qalma ehtimalının 28 faiz daha çox olduğu aşkar edilmişdir. Bu nəticə axşam saat 8-dən əvvəl yemək yeyən iştirakçılarla müqayisə edilib. Tədqiqatçılar insanların günün erkən saatlarında yemək yeməyə təkamül etdiyini söylədi. Heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatların nəticələri göstərir ki, gec yemək qan şəkərini və təzyiqi artırır.

Axşam saatlarında normal olaraq aşağı olan qan təzyiqi yeməklə birlikdə yüksəlir ki, bu da zamanla qan damarlarına zərər verə bilər və insult və ya vuruşa səbəb olan laxtalanma riskini artırır. Bununla belə, yemək vaxtının sağlamlığa qeyri-sağlam yemək qədər təsir etmə ehtimalı azdır, buna görə də bu mövzuda daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

Baş müəllif Sorbonne Paris Nord Universitetinin tədqiqatçısı Dr. Bernard Srour “Bir çox insanlar kimi nənəm də mənə xəbərdarlıq edirdi ki, axşam yeməyini çox gec yemə. Araşdırmamız göstərir ki, bu məsləhətin müəyyən mənaları var. Biz indi 24/7 işləyən bir cəmiyyətik. İnsanların heç vaxt kifayət qədər vaxtı olmadığını düşünür. Çoxumuz adətən gecə gec yemək yeyirik. Ancaq axşam yeməyini gec yeyən insanlar, erkən yemək üçün çox məşğul olduqlarını düşündükləri üçün sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər. "Bu vəziyyət qadınlarda daha çox rast gəlinir və tapıntıları təsdiqləmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyacımız var."

“Nature Communications” jurnalında dərc olunan araşdırmada insanların səhər və axşam yeməyini nə vaxt yediyi və onların ürək-damar xəstəlikləri riski araşdırılıb. Ürək-damar xəstəliklərinə serebrovaskulyar xəstəliklər (beynə qan axını təsir edən vuruşlar və mini vuruşlar) daxildir. İştirakçılar arasında infarkt keçirən insanlar, stabil angina kimi koronar ürək problemləri, tıxanmış və daralmış arteriyalar üçün angioplastika prosedurlarına ehtiyacı olan insanlar da var idi.

Axşam saat 21:00-dan sonra yemək yeyən insanlarda, axşam saat 20:00-dan əvvəl yemək yeyənlərlə müqayisədə ürək-damar problemləri riski daha yüksək deyil. Amma araşdırmanın nəticələri göstərir ki, insanın nahardan sonra hər saatda insult və ya mini insult keçirmə şansı səkkiz faiz artır. Səhər yeməyindən sonra hər saat üçün bütün növ ürək-damar xəstəlikləri riski altı faiz artıb.

Yemək vaxtı ilə ürək problemləri arasında əlaqə iştirakçıların 80 faizini təşkil edən qadınlar arasında müşahidə olunub. Kişilər üçün yeganə əhəmiyyətli nəticə o idi ki, hər saat gec səhər yeməyi yedikdə ürək-damar xəstəliyi riskini 11 faiz artırır. Bununla belə, tədqiqatda çox az kişi iştirak etdiyi üçün statistik əhəmiyyətli nəticələr əldə edilməmişdir. Tədqiqat, əvvəlki araşdırmaların göstərdiyi kimi, gecə boyu yemək yeməməyin sağlamlıq üçün daha yaxşı ola biləcəyinə dair daha çox sübut tapdı. Axşam saatlarında ac qaldığınız hər saat üçün insult keçirmə riskiniz 7 faiz azalır.

Jalə

Manşet.az


Xəbər xətti

19 May 2024

Ən son xəbərləri səhifəmizdən də izləyin