İlham Əliyevin forumdakı çıxışı Gürcüstan mətbuatında - FOTO
2 May 2024
22:38 - 15 Fevral 2024
Mütəxəssislər, sağlamlığa və çəki nəzarətinə mənfi təsir göstərdiyinə görə müəyyən növ yemək yağlarından uzaq durmağı tövsiyə edirlər.
Manset.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki. bu barədə dietoloq Suzanne Manzi danışıb.
O, soya və qarğıdalı yağlarının yüksək səviyyədə omeqa-6 yağ turşularını ehtiva etdiyi üçün iltihaba və çəki artımına səbəb ola biləcəyini vurğulayıb. Tez-tez işlənmiş qidalarda olan bu yağlar ürək və tip 2 diabet də daxil olmaqla müxtəlif xəstəliklərlə əlaqəli xroniki iltihaba kömək edir.
Qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar, emal edilmiş qidalar və kommersiya bişmiş məhsullarda yayılıb, zərərli olaraq qeyd olunur. Bu yağların tərkibində pis xolesterolu yüksəldən, ürək xəstəlikləri və piylənmə riskini artıran trans yağlar var. Bundan əlavə, trans yağlar iltihabı və insulin müqavimətini artırır ki, bu da çəki artımını və metabolik problemləri əmələ gətirir.
Bunun əvəzinə, Manzi daha sağlam alternativ olaraq əlavə zeytun yağından (EVOO) istifadə etməyi tövsiyə edir. EVOO, antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik olan və çəkiyə nəzarət, ürək sağlamlığını təşviq edən mono doymamış yağlar və polifenollarla zəngindir. EVOO-nun pəhrizinizə daxil edilməsi iltihabı və xroniki xəstəlik riskinizi azalda bilər. Manzi yağları ağıllı seçməyin, sağlam yağlarla zəngin olanlara üstünlük vermənin və omeqa-6 yağ turşuları, trans yağları yüksək olanlardan uzaq durmağın vacibliyini diqqətə çatdırıb. ///Lent.az
Digər xəbərlər
Xəbər xətti
Ən son xəbərləri səhifəmizdən də izləyin